Akzambak Nedir ?
Lilium candidum (Akzambak), Zambakgiller (Liliaceae) ailesine bağlı Zambak (Lilium) cinsinden genellikle 50 cm ila 130 cm büyüyebilen bir bitkidir. Gövde morumsu ve 2 ila 12 adet çiçeklidir. Yapraklar sarmal biçimde dizili, parlak ve çıplak; alt yapraklar ters mızraksı, üst yapraklar ise mızraksı ya da yumurtamsıdır. Çiçekler hoş kokulu, hunimsi, geriye kıvrık ve kar beyazı renklidir. Çiçek örtüsü bölümleri şeritsi ters mızraksı ve üst bölümde geriye kıvrıktır. İplikçik 4,5 ila 5 cm uzunluğundadır. Başçık 9 ila 11 mm uzunluğundadır. Polen altın sarısı renklidir. Boyuncuk 35 ila 50 mm uzunluğundadır.


Akzambak, binlerce yıllık geçmişe sahip, asil ve kutsal kabul edilen bir bitkidir. Antik Yunan ve Roma uygarlıklarında saflığın, doğurganlığın ve yeniden doğuşun sembolü olarak görülmüştür. Eski Yunan mitolojisinde, akzambakların Tanrıça Hera’nın sütünden doğduğuna inanılır.



Faydaları Nedir ?
Ak zambak soğanı ticari olarak değerli olsa da kokulu beyaz çiçekleri, çiçekçilikte kullanılır. Çiçeklerden elde edilen uçucu yağ ise fitoterapi, kozmetik ve aromaterapide tercih edilir.
Akzambak, zarif beyaz çiçekleriyle yalnızca estetik değil, aynı zamanda şifalı özellikleriyle de dikkat çeken kadim bir bitkidir. Yüzyıllardır geleneksel tıpta kullanılan akzambak, özellikle cilt sağlığı üzerindeki olumlu etkileriyle bilinir. Ciltteki tahrişleri yatıştırıcı ve hücre yenilenmesini destekleyici özelliği sayesinde kremler ve merhemlerde yaygın olarak kullanılır. Hafif antiseptik yapısı sayesinde küçük yaraların iyileşmesine katkı sağlar.
Doğal, nazik ve etkili bir bitki olan akzambak, hem şifa hem de huzur sunan bitkisel bir mucizedir.
- Cilt yenileyici
- Yaraları iyileştirici
- Öksürük ve boğaz yatıştırıcı
- Rahatlatıcı etkisi
- Kadın sağlığı desteği

Akzambak Üretimi
Akzambak Çiçeği soğanları, ilkbaharda bahçelerde 20-25’er cm. aralıkla fazla derin kazılmayan ocaklara (çukurlara), 5-10 cm. derinliğe ekilir ve çevresine dere kumu konulur. Bu soğanlardan gelişen fidelere şerbet verilirse bitkinin gelişmesi ve çiçek açması hızlandırılır. Topraklı tarım için 1000m²’de ortalama 25.000 – 30.000 adet akzambak soğanı (lilium candidum) dikilebilir. Hasat zamanında ise 2000 kg. akzambak soğanı elde edilir. Bu süreçte yabani otlar ile mücadele için kullanılan ilaçlar akzambağın kalitesini düşürür. Önerdiğimiz ve uyguladığımız topraksız tarım (aeroponik) yöntemiyle üretilen akzambak 150 m² kapalı alan raflı üretimde 105.000 adet akzambak soğanı dikilir. Hasat zamanında ise 9500 kg. akzambak elde edilir. Tarım ilacı kullanılmadığı için daha güvenli ve daha değerlidir.
Aeroponik yöntemle yapılan tarımın ayrıntıları kataloğumuzun ilerleyen sayfalarında yer almaktadır.